tirsdag 14. juni 2011

Politisk barnevern

Arbeiderpartiet i Oslo bystyre ønsker å opprette politiske "klientutvalg" som skal delta i behandlingen av barnevernssaker. Dette for å øke den politiske deltakelsen i og forståelsen av barnevernet.

Så fint!.... Da skal altså fritidspolitikere, med begrunnelsen; å bli mer engasjerte i barnevernets arbeid, få innsyn i detaljer i sakene. De skal selvfølgelig ikke øke risikoen for at personvernet settes under press - eller at saksbehandlingstiden øker, de skal bare bli mer informert om barnevernets arbeid. Tar du del i slike ulykksalige og kompliserte saker, så gjør du det fullt og helt. Ikke "på deltid".

Slike utvalg har vi hatt i Oslo. De ble avviklet. Også i Trondheim avviklet de tilsvarende ordning. Blant ankepunktene var nettopp at vanskelige saker ble trenert pga den "politiske" behandlingen.

Arbeiderpartiet kritiserer ofte de borgelige partiene for å øke byråkratiet gjennom konkurranseutsetting og brukervalg i eldreomsorgen. Når det kommer til de mest utsatte barna kan de imidlertid opprette "utvalg" som ikke har annen hensikt enn å "bli mer kjent med barnevernets arbeid". Dette, selv om fritidspolitikere etter alle solemerker vil bidra til å forlenge saksbehandlingstiden, - kanskje også til å sette personvernet på prøve.

Det første kan jo være uttrykk for at politikk er viktigere enn barnas interesser. Det siste er jo et område der Arbeiderpartiet har mange "svin på skogen".

Heldigvis taper Arbeiderpartiet saken i Oslo bystyre i morgen, etter at SV har snudd. En dårlig sak kan selvfølgelig forsvares med bakgrunn i at lokaldemokratiet - les bydelene - bør få velge selv. Men noen ganger må faktisk bystyret sette grenser for lokaldemokratiet. I dette tilfellet; på barnas vegne.

Ingen kommentarer: