fredag 19. august 2011

Aften fikk ikke bingo


Aften fikk ikke Bingo

I den senere tid har Aften pisket litt i overflaten av Oslos rusmiljø og konkluderer med at tilbudet de rusavhengige får er BINGO. Utgangspunktet denne gang var, som så ofte før, politiets innsats mot ulovlig og åpenlys stoff-omsetning foran Oslo sentralbanestasjon. Like sedvanlig er det at man presenterer dette som en opprydningsaksjon, uten å se til den endrede strategien som samtidig innføres fra kommunens side. Harselas er sikkert festlig, men for de rusavhengige er det samhandling og krav som teller.
Det synes å være politisk enighet om at gatesalg av illegale stoffer er ulovlig. Det er en hån mot lovlydige mennesker å la dette skje åpenlyst. Derfor har politiet sagt stopp, - og flytter salget seg så flytter politiet etter. Politiet er regjeringens ansvar.
Kommunen følger opp, dels med å gi tilbud om helsehjelp og bolig, men også med å hjelpe de mange tilreisende rusmisbrukerne til et godt tilbud i hjemkommunen. Store døgnovernattingssteder er ikke attraktive tilbud, verken for beboerne eller omgivelsene, og det er et politisk mål å få splittet dette tilbudet opp i mindre enheter. Bingo er ingen terapi mot rusavhengighet. “Du blir ikke kvitt problemet med bare slike tiltak”, sier rusmisbruker Marino. Det er da heller ikke Rusmiddeletatens intensjon. De lærde strides om hva som virker best, og blant organisasjonene som mener å representere de avhengige er signalene også sprikende, - alt fra å legalisere heroin til tvangsbehandling og totalavhold. Dette er for alvorlig og komplisert til at det fortjener “harselas” i Aften. Still heller krav til oss politikere om hvilke kjepphester vi kan forlate for å bringe utviklingen noen steg videre.
Oslo kommune ønsker å legge bedre tilrette for at de rusavhengige skal komme ut av elendigheten. Det store problemet er at de blir gående i kommunens livsoppholdstiltak mens de venter på behandling. La oss heller finne ut hvordan behandlingstilbudet, som også er regjeringens ansvarsområde, kan bli mer tilgjengelig og ha et mest mulig virksomt innhold. Det er for få plasser, innholdet i og resultatene av behandlingen må kontinuerlig evalueres og vi må få til god samhandling mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten når pasientene anses som ferdigbehandlet. Alt dette er krevende, ikke minst for de rusavhengige selv, og derfor må vi også stille større krav til komunens tilbud og til brukerne. Dette løses selvsagt ikke med Bingo, men det er lov å forsøke å ha det litt hyggelig også, - midt oppe i all elendigheten.
Carl Christian Blich
Helsepolitisk talsmann i Høyres bystyregruppe og bystyrekandidat

Ingen kommentarer: